Yeni doğan ve küçük bebeklerde (0-4 Ay), dışarıdan uyaran olmadan gerçeklesen, birçok ritmik olmayan hareket paterni vardır. Farklı hareket paternlerinin içinde en sik meydana gelen,tüm vücudu içine alan karmaşık, akıcı, ve değişken hızdaki hareketlere ‘General Movements’ (GM’S) denir. GM’s anne karnında 9.hafta da baslar ve en fazla postterm (doğum sonrası) 6.aya kadar devam eder. Amaca yönelik istemli hareketlerin oluşması ile ortadan kaybolur.

Eller, Kol,bacak,boyun ve gövdenin hareketlerinin sıralanışı değişken olmakla birlikte, hareketler farklı hızda ve güçtedir. Genel spontan hareketlerin kalitesi fetüs ve yeni doğan bebeğin sinir sistemi durumunu doğru olarak yansıtır.

GM’s kalitesinin değerlendirilmesinde Prechtl methodu, objektif, geçerli ve güvenilir bir yöntem olarak 1990’li yıllarda tanımlanmıştır. Herhangi bir girişimsel işlem içermemesi, bebeğe dokunma zorunluluğunun olmaması, basit, güvenilir, hızlı  ve çok küçük bebeklere uygulanabiliyor olması methodun avantajlarıdır. Bu method nörolojik defisit gelişimini tahmin etmeyi çok erken yasta mümkün kılar.

Güvenilir bir degerlendirme için hareketlerinin sırtüstü pozisyonda video kamera yöntemi ile kaydedilmesi gerekir. Bebeğe neredeyse hiç dokunmadan yapılması da bu methodun pozitiflikleri arasında yer alır.

Erken donemde, tahmin yapılmasına olanak sağlayan bu değerlendirme yöntemi, özellikle erken rehabilitasyona başlanmasında ve klinik tipinin tahmin edilerek uygun tedavi programının çizilmesine de imkan vermektedir.