Ailenize yeni katılmış bir bebek mutluluk verici ve ilginçtir, fakat aynı zamanda huzursuzluk da yaratır. Anne-baba olmanın sorumlulukları bazen size dehşete düşürecek kadar çok gelebilir. Özellikle uykusu konusunda bazen işin içinden çıkamayacağınızı düşünürsünüz. Bu doğal endişelerinizle dolu uzun yolculukta işte size yardımcı olacak ipuçları…


1-DOĞRU ZAMAN
Doğru zaman ne demek? Yani bebeğinizin yaşına göre kaç saat uyanık kalabileceğini bilmekten çocuğunuzun yorgunluk/uyku işaretlerini izlemekten geçer…Eğer bebeğinizi doğru zamanda, fazla yorulmadan ve fazla uyarılmadan uykuya geçişini sağlarsanız her şey çok daha kolay olur. Uykuya itirazlar ortadan kalkar, uykudan gözleri akıyor ama uykuya geçemiyor ya da uyuyor ama sık sık gece uyanıyor diye anlattığınız durumların birçoğu ortadan kalkar.

2-DOĞRU MİKTAR
Bebeğinizi gündüz uyuması gereken miktardan fazla uyutursanız, bu gece uyuyacağı süreden çalacaktır. Ya da gündüz 3 saatten fazla blok uyku uyumasına izin verirseniz yine gece yapması gereken blok uykuyu gündüz uyumasına izin verdiğinizden gece sık sık uyanacaktır.

3-DOĞRU KALİTE
Kaliteli uyku, özellikle 6.aydan sonra bebeklerin kesintisiz şekilde uyuması, uykunun kalitesini etkiler, yaşanan kısmi uyanmalarda kendilerini yeniden uykuya döndürebiliyorlarsa eğer,bu kısmi uyanmalar uykunun kalitesini etkilemez.
4-DOĞRU KOŞULLAR
Öncelikle uyuduğu oda nasıl? Karanlık-aydınlık-ısı açısından dikkat etmeli. Bazı bebeklerin gerçekten karanlığa ihtiyaçları vardır. Bazı bebeklerin ise karanlıktan korktukları faktörünü atlamamak gerekir. Yani oda yeterince karanlık mı? Ya da oda çok karanlık ve bebeğiniz korkuyor olabilir mi?  Bebeğinizin uyandıktan sonra doğal gün ışığı alması da biyolojik ritmi oluşturmada ve melatonin hormonunundüzenli salgılanmasında önemli rol oynar.
Odanın ısısı ise 20-22 derece olmalıdır.. Çoğu zaman terlemek bebeğinizin hastaolmasına zemin hazırlar. Üstünü örtmeyen bebekler içinde uyku tulumu ideal bir çözüm…

5-DOĞRU ALIŞKANLIKLAR
Uyku zamanı için oluşturduğunuz bir uyku öncesi rutin olmalı, bebeğinizi uykuya hazırlamak ve rahatlamasını sağlamak için, banyo-bebek masajı-beslenme daha büyük çocuklar için kitap okuma, evde bulunun diğer aile bireylerine iyi geceler dileme gibi durumlar uyku öncesi rutine dahil edilebilir. Çünkü çocuklar ve bebekler rutinleri sever, ardından ne geleceğini bildiği ve alıştığı durumlar onlarda kaygı oluşturmaz.

“Kucakta sallamadan uyuyor fakat yatağına koyduğum gibi uyanıyor…

Sıcacık kollardan, buz gibi çarşafa geçen bebeğin yanağına soğuk değdiği anda soğuk onu uyandırıyor olabilir. Yatağına almadan önce çarşafı sıcak su torbası vs. ile kontrollü şekilde ısıtarak onu yatağına bırakabilirsiniz.

Ve; Kucağınızdaki pozisyonu aniden değiştiği için uyanıyor olabilir. Kolunuzdaki eğimi öncelikle yatağında bir yastıkla oluşturarak, daha sonra yastığı gerçekten yavaşça çekerek sırt üstüne getirebilirsiniz.

“Gece beslemesi sonrasında ya da gecenin ortasında bezi ıslak olduğu için uyanıyor ve altını değiştirdikten sonra iyice uykusu açılıyor…”
Sadece gece uykuları için bir beden büyük bez takmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle ıslaklık onu daha az rahatsız edecektir. Ya da çift kat bez takabilir ve onu uyandırmadan kirli bezi yavaşça çekip zaten kendi vücut ısısında olan temiz bezi ile uykusuna devam etmesini sağlayabilirsiniz.

“Sebepsiz yere gece uyanıp ağlıyor…”

Hızlı birkaç rutin kontrol … Acıkmış olabilir mi? Altını kirletmiş olabilir mi? Ateşi çıkmış olabilir mi? Üşümüş ya da örtüsü açılmış olabilir mi? Çok sıcaklamış olabilir mi? Ani bir gürültü duymuş olabilir mi? Yoksa  ayrılık kaygısı sebebiyle sizi mi kontrol ediyor? Bütün bunlar tamamsa; Unutmayın;Bebekler ne hissedeceklerini, duygularını annelerinden öğrenirler ve yansıtırlar. Siz korku dolu gözlerle bakarken onun çığlıkları çok normal…